Idir
Concerts et Opéras

Idir

Validité: Flexible
Bon électronique accepté
Ce qui vous attend

(NL)Idir, artiestennaam van Hamid Cheriet, werd in 1949 geboren in een dorpje in het noorden van Algerije. Daar waar het Berberse volk, onder de naam Kabyllen, thuis is. En waar het de traditie is om de geschiedenis al verhalend en al zingend over te dragen. Met zijn nieuwe album Ici et ailleurs zoekt de gevierde Frans-Algerijnse zanger terug aanknopingspunten bij herinneringen uit zijn jeugd.

Een muzikale reis terug in de tijd die zijn weerslag vindt in elf zorgvuldig geselecteerde nummers. Nummers die Idir al kent sinds zijn jongste jaren, maar evengoed Franse klassiekers die later in zijn leven zijn pad kruisten en hetzelfde gevoel van herkenning en nostalgie oproepen. Speciaal voor dit album liet hij de teksten van enkele favoriete nummers door vertaler Ameziana Kezzar overzetten naar zijn moedertaal Kabyle. Een prachtige symbiose tvan vroeger en nu, hier en elders, waarbij de muziek alle grenzen overschrijdt.

Zo is het nieuwste album van Idir tegelijkertijd een persoonlijke ode aan het Franse chanson. Het prachtige duet La bohème met Charles Aznavour raakt meteen een gevoelige snaar, afwisselend in het Kabyle en het Frans gezongen. “Voor mij is Aznavour de andere zon die de aarde nodig heeft om te blijven bestaan”, getuigt Idir over de betekenis van de beroemde chansonnier voor zijn eigen artistieke ontwikkeling.

Maar net de kaap van de 70 gepasseerd, kijkt Idir niet alleen terug naar het verleden. Met evenveel passie gaat hij de uitdagingen van deze tijd aan. Les larmes de leurs pères is een song van Patrick Bruel die refereert aan de Tunesische lente en het moedig verzet van een volk tegen een dictatuur. L’hymne de nos campagnes, een duet met de groep Tyro, evoceert het lot van sans-papiers en het belang van broederschap. En afsluiter Lettre à ma fille, die we nog kennen van het vorige album La France des couleurs, benadrukt het belang van onderwijs voor emancipatie.

Bij De Roma zijn we zonder meer vereerd dat we deze grote meneer van het Frans-Algerijnse lied voor de tweede keer in onze zaal in Borgerhout mogen ontvangen. Want als geen ander weet Idir met zijn muziek een universele boodschap over te brengen en mensen ongeacht hun taal, kleur of religie te verenigen. Of zoals het klinkt in On The Road Again, een duet met Bernard Lavilliers: “De n’importe quel pays, de n’importe quelle couleur, la musique est un cri qui vient de l’intérieur”.

(FR)Idir - nom d'artiste de Hamid Cheriet - est né en 1949 dans un petit village dans le nord de l'Algérie. C'est où habitent les Kabyles, un peuple berbère. C'est une tradition régionale de raconter leur passé historique par des contes et des chansons. Avec son nouvel album Ici et ailleurs le fameux chanteur algérien essaie de retrouver des souvenirs de son enfance.

Ce voyage musical dans le passé a été l'inspiration de onze chanson soigneusement séléctionnées. Il y en a qu'Idir connaît déjà de son enfance mais aussi des classiques français qu'il a découverts plus tard dans sa carrière musicale. Les deus genres évoquent les mêmes sentiments de reconnaissance et de nostalgie. Il a demandé à son traducteur Ameziana Kezzar de traduire quelques-unes de ses chansons préférées en sa langue maternelle, le kabyle. Ce qui résulte en une magnifique symbiose entre le présent et le passé, entre tout près et plus loin. Cet album est aussi un hommage personnel à la chanson française.

Lire plus
Prestataire
France Billet
Frais de service
Bonne nouvelle! Aucun frais supplémentaire n'est appliqué à cette réservation.
Conditions d'annulation
Malheureusement, en raison de la politique de notre partenaire, la réservation de ce produit ne peut être ni remboursée, changée ou annulée.

Ceci pourrait également vous plaire

Attractions et monuments

Bienvenue à Plopsaqua La Panne, le tout premier parc aquatique de Plopsa, juste à côté de Plopsaland...

Attractions et monuments

Bumba, Maya l'Abeille et tous leurs amis sont impatients de vous accueillir à Plopsaland La Panne ! ...

Théâtre

Les Frères Taloche, après 25 ans de carrière, reviennent avec un tout nouveau spectacle «Mise à jour...

Concerts et Opéras

(FR)La fin d'année 1991 représente un moment tragique pour les fans de rock. Freddie MERCURY, l’un d...

Attractions et monuments

Aqualibi, un monde d’Aquasensations. Aqualibi est le parc aquatique qui regorge de plaisirs Aquasens...

Concerts et Opéras

Levellers vertegenwoordigt een krachtige mix van activisme en hedonisme! Sinds 1988 drukt Levellers ...